Σεμινάριο - Νόσοι σιελογόνων αδένων Πορίσματα της Επιστημονικής Ημερίδας με τίτλο:Nόσοι Σιελογόνων Αδένων

10 Μαρτίου 2012- ΠΑΤΡΑ - Πανεπιστημιακή Ω.Ρ.Λ  Κλινική Πατρών Υπεύθυνος: κος  Θεόδωρος Αθ.Παπαδάς Αναπληρωτής Καθηγητής Ω.Ρ.Λ. Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών

Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα το σεμινάριο νοσηματα των σιελογονων αδενων στην Πάτρα στις 10 Μαρτιου 2012 υπο την αιγίδα της Ελληνικης Εταιριας Σιελογόνων Αδένων στο οποιο συμμετείχαν 60 συναδελφοι διαφορων ειδικοτητων. Η οργάνωση της εκδήλωσης ήταν αριστη από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ω.Ρ.Λ Θεόδωρο Παπαδά  με πολύ γόνιμη επιστημονική συζήτηση και η οποια εκλεισε με ενα ομορφο δείπνο για όλους τους συμμετέχοντες.

Τα βασικά σημεία που τονίστηκαν από τους ομιλητές ήταν:             

1)    Η άριστη γνώση της τοπογραφικής και χειρουργικής  ανατομικής των μειζόνων σιελογόνων αδένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την θεραπευτική αντιμετώπιση των φλεγμονών και των όγκων των αδένων αυτών.

2)    Η διαγνωστική αξία της δια λεπτής βελόνης βιοψία στις νεοπλασίες των σιελογόνων αδένων είναι υψηλή.Η ευαισθησία της ανέρχεται σε ποσοστό 90% και η ειδικότητα σε 95%.

3)    Η μαγνητική τομογραφία είναι η πλέον αξιόπιστη μέθοδος για την διερεύνηση των νεοπλασιών της παρωτίδος.

4)    Οι σιελόλιθοι με διάμετρο κάτω των 2mm δεν απεικονίζονται. Λίθοι εως 5-6 mmαφαιρούνται με σιαλενδοσκόπηση.

5)    Ο μικτός όγκος παρωτίδος προσεκβάλει εντός του παρεγχύματος του αδένα,λόγω ατελούς κάψας του όγκου.Ως εκ τούτου για την εξαίρεση του  πρέπει να διενεργείται επιπολής παρωτιδεκτομή και όχι εκπυρήνιση του όγκου,η οποία προδιαθέτει σε τοπική υποτροπή.

6)    Η αφαίρεση κακοήθων όγκων παρωτίδος απαιτεί την διενέργεια ολικής παρωτιδεκτομής,με προσπάθεια διατήρησης του προσωπικού νεύρου,εκτός εάν κάποιος κλάδος του διηθείται από τον όγκο. 

 


Κατεβάστε το πρόγραμμα σε μορφή .pdf